Servírovací prkýnka

Podávání jídel na dřevěném prkýnku je dokonalé proto, že vyřeší vzhled, krájení a servírování v jednom kroku. Hodí se k nápaditému svátečnímu i nesvátečnímu servírování po celý rok. Tvar prkýnka můžete vybírat podle události, svátku nebo ročního období a podávat na nich netradičně vaše oblíbené domácí pochoutky v designové nebo vtipné úpravě.

Malá praktická rada - pod mastná jídla pokládejte pečící papír, usnadníte si tak údržbu prkýnek a zachováte jejich čistý vzhled. Pod pečící papír můžete ukrýt tajný vzkaz nebo vtipný obrázek. 

Inspirujte se slaným a sladkým valentýnským servírováním na velkém dřevěném srdci, nebo skromnějším s pochoutkami ke kávě na malém v našem videu na YouTube kanálu.   

Jak potěšit o Velikonocích oko i chutě zároveň? Zkoukněte video Velikonoční prkýnka a po svátcích můžete třeba na oplátku inspirovat novým nápadem vy nás do zprávy, nebo ve skupině na fb. Pro sběratele receptů přidáváme ty z videa a fotografií:

Nepečené hmoty vytlačované do formiček:

Zajíc - 180g mletých Koka sušenek, 50g rozpuštěného másla, 50g mletých vlašských ořechů, 50g Nutelly, formičkou vytlačeného zajíčka posypat kakaem, nebo máčet v čokoládě.

Kuře - 2 sojové suky uhnětené s 20g másla rozválet a plátky nepečeného těsta vystlat do formiček, do středu naplnit hmotou z 60g mletých mandlí, 30g moučkového cukru a 40g změklého másla  - tato cukrovinka je hodně sladká. Kdo není milovníkem přesladkých sojových suků, může zvolit variantu z videa - vnější obal kuřátek je v něm vyválený ze žluté modelovací čokolády. Ta má i výhodu, že můžete vložit do formičky v místě zobáčku a hřebínku kousek červené čokolády a kuřátko potom dostane dokonalejší vzhled.    

Vejce - 100g mletých dortových oplatků, 30g mletých mandlí, 50g rozpuštěného másla, 50g Nugety, na fotkách baleno do rozválené bílé fondánové hmoty, ve videu do barevné modelovací čokolády. 

Mazanec - receptů na mazanec je hodně, ale přiznejme si, že se v základu dost podobají. Zkusili jsme 500g polohrubé mouky, 120g moučkového cukru, 3 žloutky, 150g rozpuštěného másla, sáček suchého droždí, 300ml vlažného mléka, 50g rozinek, 50g sekaných mandlí, citronová kůra, špetka soli a žádný speciální postup, jen vše dobře vymíchat, nechat hodinu kynout, z těsta vypracovat malé bochánky na plech vystlaný pečícím papírem a znovu nechat půl hodiny kynout. Nakonec potřené šlehaným vejcem a sypané plátky mandlí se pekly 30 minut na 160° a chutnaly skvěle. 

Příležitosti jako jmeniny, narozeniny, Dětský den, Vánoce, Silvestr nebo Helloween jsou pokaždé motivací k výrobě dekorací a netradičnímu servírování. A nemusí to být o velikém kuchtění, jen o vtipném kreativním aranžmá jídel na vhodném tvaru prkýnka    

Děkujeme za fotky vašich dílek, která nám posíláte na info@ozivdomov.cz  a za to, že se dělíte se o svoje nápady s ostatními ve skupině na https://www.facebook.com/ozivdomov