Perníčky ze dřeva potěší děti i dospělé

Jak pracujete s dřevěnými kousky každý den, ovlivní vám to celý svět. S takovou profesionální deformací se snadno přistihnete, jak dříví motáte i do velikonočního pečení. Prý se dají upéct perníčky s dřevěnou strukturou. Otázka zní: "Dokáže to i truhlář cukrařinou nepoznamenaný?" Několik postupů jsme zprůměrovali a jde to. Vyzkoušejte s námi.

Budete potřebovat běžné kuchyňské spotřebiče a náčiní jako mističky, váhu, vál, plech, pečící papír, vykrajovací formičky, nůž, mašlovačku, troubu, ... ale nezapomeňte na hlavní tvůrčí nástroj, kterým vykreslíte do těsta dřevěnou strukturu. Nám posloužila grilovací jehla, protože to byla správná výzva. Někdo používá vidličku a jde to prý docela snadno, nám ale přišla málo kreativní a pro napodobení kresby dřeva příliš pravidelná.

Začněte přípravou perníkového těsta podle vlastního osvědčeného receptu, nebo podle nás. Uhnětali jsme dohromady 400g hladké mouky, 100g cukru moučka, 100g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, 1 rovná lžička jedlé sody, 1 rovná lžička perníkového koření. Osvědčilo se začít od ušlehaných vejcí s cukrem, do nich přidat lehce rozpuštěné máslo s medem (v mikrovlnce) a všechno to tekuté nakonec zamíchat do ostatních suchých ingrediencí.

Vypracované těsto nechejte hoďku odležet v lednici a hned potom se můžete pustit do válení a vykrajování tvarů. Rozválejte těsto na tloušťku 3-5 mm, podle zamýšleného projektu. Na drobnější tvary 3 mm, na velké stromy a domečky až 5 mm. Na všechno nejsou formičky, tak jsme domečky, stromy a ovečky ztvárnili kuchyňským nožem podle vlastní fantazie. Pomuže třeba papírová šablona.

A teď pozor, jdeme na nejzábavnější a nejtvořivější část. Přijde na řadu nástroj, kterým do vykrájených tvarů na plechu kreslíte strukturu dřeva. Tady doporučujeme vzít si na pomoc některý náš dřevěný domeček jako mustr. Podle něj vlastnoručně narýhujete do těsta čáru vedle čáry. Je to hodně umělecká a hodně důležitá práce. Na ní nejvíc záleží, jaký vzhled bude váš dřevoperník mít.

Před odsunem plechu do trouby potřete perníčky směsí, kterou vyrobíte z kakaa rozmíchaného s troškou vlažné vody. Kakao dávkujte intuitivně, je potřeba získat poměrně řídkou konzistenci potěru a zvážit, jak moc tmavou barvu dřeva si ve výsledku představujete. Perníčky potírejte mašlovačkou proti směru nakresleného rýhování, aby kakao zateklo dovnitř. Nakonec mašlovačku osušte ubrouskem, a ještě kakao z perníčků lehce setřete po směru kresby.

Zbývá upéct perníkové tvary v troubě, vyhřáté na 180°, nebo podle individuální zkušenosti s vlastní troubou.

Čerstvě upečené perníky ještě zahorka přelakujte vejcem rozšlehaným s vodou. Vody do vejce ne moc, nejvíc lžíci, jinak místo vysokého lesku docílíte úplného matu a možná i nehezkých boulí na povrchu.

Když ještě nemáte všeho dost a chce se vám dokreslit perníčky bílkovou polevou, tak do toho. My kreslili obyčejným mikrotenovým sáčkem s ustřiženým rohem. Poleva je umíchaná z prosátého moučkového cukru, bílku, citronové šťávy a vody.

Věřte, že z jedné dávky je perníkového dříví až dost. Pravda, při focení jedlé perníčky splývaly s dřevěnými domečky, až nakonec někam zmizely. Po viníkovi jsme nepátrali a napekli znovu. Připekli jsme i pár beránků a ušáků už bez dřevěného vzhledu, ale příště... kdo ví ...?

Jsme pro vás na https://www.facebook.com/ozivdomov